luni, 20 ianuarie 2014

Visele premonitorii si explicatia lor

Tuturor ni s-a întâmplat cel puţin o dată să visăm ceva ce apoi s-a întâmplat. Oare avem cu puteri supranaturale sau există o altă explicaţie pentru visele premonitorii? Cat de reale pot fi visele premonitorii si cum se explica ele ?


Se cunoaste ca visele premonitorii nu sunt acceptate de stiinta moderna, dar psihologia a cautat  si gasit explicatii la  aceste vise premonitorii
In legatura  cu aceste vise s-au facut mai multe teorii si s-au gasit explicatii precum :

Criptomenzia - este o tulburare de memorie constand din incapacitatea de a diferentia evenimentele traite de propria persoana cu cele din vis, citite sau auzite. Se include considerarea ca proprii a unor idei sau opere ale altora .... se referă la situaţiile când auzi din zbor despre ceva ce se va întâmpla în viitor, dar uiţi de unde ai aflat si ajungi să visezi acel eveniment iar când se întampla cu adevărat ai impresia că ştiai de el doar din vis, uitand ca ai fost informata,  de cine si cand.

Teoria probabilităţilor -  Numim probabilitate a unui eveniment raportul dintre numarul situatiilor favorabile pentru ca evenimentul sa se produca si numarul tuturor situatiilor egal posibile. Exemplu : in noaptea premergătoare prăbuşirii unui elicopter, miliarde de persoane dorm şi visează. Din miliarde de vise este foarte probabil ca măcar câteva zeci să fie legate de prăbuşirea unui elicopter, fie pentru că persoana în cauză urmează să călătorească astfel şi îi e frică, fie pentru că a văzut un film pe aceasta temă, a jucat un joc in mod excesiv pe aceasta tematica sau alt motiv. Văzând la televizor ştirea despre elicopterul real prăbuşit, fiecare din cele câteva zeci de persoane va crede că a avut un vis premonitoriu.

Deducţii inconştiente - din datele pe care le deţii deduci în mod inconştient că un anumit eveniment va avea loc într-un anumit context, apoi visezi despre el. Când lucrul respectiv chiar se întâmplă ţi se pare că singura informaţie pe care o ai despre el vine din vis. 


Temerile şi dorinţele tale devin realitate - Îţi doreşti foarte mult să primeşti un anumit job şi tot gândidu-te la el ajungi să-l şi visezi. Există şansa să-l găseşti sau nu, dar întâmplarea face să-l găseşti, deci vei crede că visul tău a fost premonitoriu. La fel se întâmplă şi cu temerile - ţi-e frică de ceva anume, te gândeşti mult, visezi acel lucru, iar când se întâmplă crezi că ai avut o premoniţie.

Uitam detaliile din vis - Se ştie deja că 90% din vis e uitat în momentul când te-ai trezit. Câteva zile mai târziu îţi aminteşti doar detalii minore care nu sunt de ajuns pentru a recrea întreaga poveste, dar ţi se pare că se potrivesc cu detaliile unui fapt real. De fapt, potrivirea este în mintea ta, care "brodează" pe marginea visului, adăugându-i detalii care nu au fost acolo. Aşa ajungi, de pildă, să legi o călătorie cu maşina pe care ai văzut-o în vis de un accident real întâmplat cuiva drag, cand singurul lucru comun este maşina.

Sursa wikipedia, club13.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu